Viktige valuta og valutapar

Det finns många valutor i världen. Här tittar vi på de stora valutorna, och de få som är gemensamma för handeln.

Viktige valuta og valutapar
17. juli 2024 av Forex Valutahandel / Valutahandel guide

Du vet säkert redan en hel del om den svenska valutan. Det är ett relativt litet värde globalt. Här är några valutor du förmodligen känner väl, men är inte särskilt stor och viktig i valutahandel:

SEK (svenska kronor) - Sverige

NOK (norska kronor) - Norge

DKK (danska kronor) - Danmark

Det är den största och viktigaste valutor:

USD (dollar) - USA - dollar

EUR (euro) - Euro-länder (inte alla EU-länder!)

JPY (yen) - Japan

GBP (Sterling) - Storbritannien

CHF (schweiziska franc) - Schweiz

CAD (kanadensiska dollar) - Kanada

SEK (australiensiska dollar) - Australien

NZD ("Kiwi dollar") - Nya Zeeland

Symboler valutor, t.ex. "euro" eller "pund" används ofta, åtminstone på papperet, eller när du skriver. Förkortning av en valuta är alltid 3 tecken. Colloquially används annars valuta namn, till exempel "euro" eller "sterling".

Valutapar

Det finns ett antal valutapar kan du handla i. Vi har "The 7 Great" som de som handlas i störst volym. Gemensamt för dessa sju valutapar är att de alla inkluderar USD:

EURUSD - Euro-länderna / USA

USDJPY - US / Japan

GBPUSD - England / USA

USDCHF - US / Schweiz

USDCAD - USA / Kanada

AUDUSD - Australien / USA

NZDUSD - Nya Zeeland / USA

Dollar är den största valutan i världen och står för mer än 60% av marknaden. Detta beror på att USA har den största ekonomin i världen och de mest likvida marknaderna, och eftersom många länder har valutareserver i dollar. USA är också en militär supermakt.

Euron är den näst största, men endast omkring 25% av marknaden.

Valutor handlas i par alltid

När du handlar valutor, köper du en valuta medan försäljning annan valuta. Till exempel GBPUSD (USD = SEK och NOK = svenska kronor).

Valutamarknaden, om du köper en valuta, betyder det att du måste sälja en annan valuta. Och om du säljer en valuta, betyder det att du måste köpa en till.

Valutakurser förändras ständigt. Tänk på två olika valutor som i en fotbollsmatch som aldrig tar slut. Saker kan hända hela tiden, i ett ögonblick, en team defansiven och när förhållandena förändras blir mer offensiv. Resultaten förändras ständigt.

Som nybörjare är det bäst att koncentrera sig på bara en valutapar. Inga två par, eller fler par, men bara en valutapar. Eftersom valutamarknaden är så stor, är det också ganska komplicerad. Genom att fokusera allt på en valutapar, kan du specialisera bara i detta par. Även många pro handlare som agerar i en enda valuta.