Olja: spekulera i oljepriset

Olja är kanske den mest kända handelsvara som har skapat enorma rikedomar för nationer och individer. Lära sig hemligheterna bakom effektiva investeringar i olja.

Olja: spekulera i oljepriset

Spekulera i oljepriset och handla olja med den bästa svenska mäklare på nätet.

17. juli 2024 av Forex Valutahandel / Råvaruhandel

Olja är en icke-förnybar resurs. När vi har använt det, det är borta för alltid. Ny teknik kommer, men det tar tid och det kostar mycket pengar att introducera nya energilösningar.

Jim Rogers hade rätt i sina kommentarer om oljemarknaden i boken Lönsamma varor (svensk version av OBI Media). I kapitlet "bye, billig olja", förklarar han detaljerade frågor som kommer att påverka oljepriset under de närmaste åren.

Hur kan jag investera i olja?

Det är väldigt lätt att investera pengar i olja. Allt du behöver göra är att binda dig mot en mäklartjänst som erbjuder handel i olja.

Nu är det naturligtvis inte med inköp fat, men teoretiskt möjligt. Så är det med guld också. Även om det är möjligt att köpa guldtackor och lagra dem i ett bankvalv eller säker, det är inte vanligt förekommande. De köper derivat eller Contracts for Difference för den aktuella råvaran. Låt oss förklara.

Istället för att köpa en fysisk vara, köper du ett derivat. Ett derivat är ett värdepapper vars värde bestäms av den underliggande tillgången - som råolja. Det finns en mängd olika derivat (inklusive optioner, terminer och mer). Lyckligtvis behöver du inte göra så avancerade. Därför inte köpa råvaran, en säkerhet som följer priserna på råvaror. Om priset på olja på marknaden går upp, även alla värdepapper återspeglar denna inflation. Detsamma gäller selvøflgelig om marknaden går ner eller om marknaden står stilla.

Det första du bör göra är att öppna ett konto hos en mäklare på nätet som erbjuder handel i råvaror. Om du väljer att följa vår rekommendation, måste du sedan registrera dig för att skapa ett kundkonto.

Det är en enkel process och efterfrågan på inlåning är så låg att alla ska ha råd med det. Du har då möjlighet att prova på riktiga råvaruhandel även med en liten insättning. Vissa mäklare kräver att du sätter in större belopp, men det är inte fallet här.

Olja är dyrare

Om du ska investera i oljan, måste du förstå vad som påverkar priset på olja. Liksom allt annat är det centralt för prisförändring mellan utbud och efterfrågan. Marknaden har vant sig en värld där det produceras tillräckligt med olja för att möta efterfrågan i hela världen. DetM kommer att finnas stora förändringar under de kommande decennierna. En långsiktig satsning på oljederivat kommer förmodligen vara värt guld för oljepriset kommer att stiga kraftigt de närmaste åren.

All olja minskar och efterfrågan ökar. Detta är en pågående trend. Inte nog att vår marknad minskar, men tillgången på olja är mindre för varje dag dräneras världens oljereserver. Det tog miljontals år för att producera denna olja, och under mer än 100 år används oftast upp. Även petroleum som råvara har använts av människor i över 4000 år, är det bara över hundra år har konsumtionen varit så stor att det har varit av särskild betydelse för oljereserver. Det är högst osannolikt att oljepriset kommer att falla under de kommande åren, och oljemarknaden borde vara väldigt attraktivt för alla som har pengar att investera.

Utvecklingen av oljepriset

Brist på tillgången på olja är en viktigare faktor än någon ny teknik för alternativa energikällor. Nya oljefyndigheter har betydelse för de nuvarande oljereserver är mycket osannolikt, och även med revolutionerande innovation och motstånd från myndigheter, nya forskningsresultat och policybeslut kommer oljepriset fortsätter att stiga.

Lång vs. short handel i olja?

Med den nuvarande utvecklingen, finns det inget som kan stoppa den fortsatta utvecklingen av oljepriset på lång sikt. Den långsiktiga trenden kommer att stigande oljepriser fram till 2020 och eventuellt till 2050.

Den aktuella bilden är annorlunda, dock. Ett antal faktorer är inblandade i att påverka oljepriserna från dag till dag, och varje minut. Finansiell oro och ekonomiska kriser är en faktor, politiska händelser, nya upptäckter, krig och konflikter, är ny teknik bidrar till att flytta oljepriset uppåt och nedåt.

Även oljepriserna på lång sikt kommer sannolikt att gå upp, det är på kort sikt en verkligen kan åstadkomma en fantastisk avkastning, där du kan tjäna pengar på både stigande och fallande oljepriser, och även när marknaden står stilla, kan man göra pengar (mer om detta nedan). Daytrading och kortfristiga placeringar i olja är därför mycket intressant för alla investerare och handlare.