Vad du behöver veta om råvaru marknaden
Råvarumarknaden är en marknad där råvaror byts. Det är varor som är helt obehandlade (ris olja) eller endast delvis behandlats (t.ex. Raffinerad olja eller orange koncentrat).
Råvaror handlas på reglerade råvaror börser och köps och säljs i standardiserade kontrakt.
Dagens råvarumarknaderna har sina rötter tillbaka till handel med jordbruksprodukter. Vete, majs, nötkreatur och grisar har sedan den 19: e talet handlades med standardiserade kontrakt. På senare tid har införts sådana avtal för ett antal andra råvaror såsom sojabönor.
De ekonomiska konsekvenserna av utvecklingen av råvarumarknaderna är svår att överskatta. Under hela den 19 talet "börserna blev effektiva talesmän för och innovatörer, förbättringar i transport, lagring och finansiering, som banade väg för utökad mellanstatliga och internationella handeln.
Även tusentals år fanns sedan civilisationer som byggts upp ganska så komplexa globala marknader för handel guld eller silver i utbyte mot kryddor, tyger, trä och vapen.
berättelse råvarumarknaden är spännande nog, men mycket bättre användning av tid är nog att sätta sig in i den moderna råvarumarknaden: hur det fungerar och hur just dina behov och ambitioner kan tjäna pengar på denna marknad.
råvarumarknaden Idag
handel med varor består av direkt fysisk handel med derivat. Ingen "daytradere" eller spekulanter föraren att köpa råvaror fysiskt.
Sedan omkring 2000, handlades börsen råvaror har sett en uppgång i handelsvolymen sedan starten, men i Sverige är det fortfarande ganska många som är engagerade i handel med råvaror, trots att det finns en marknad som enligt vår mening är långt mer spännande än andra finansiella marknader.
Varför så många svenskar näringsidkare i aktier och så få handlare med råvaror är för oss en gåta. Råvaruhandel är tusen gånger mer spännande, har enrome möjligheter till vinst, och är mycket mer förutsägbar, kommer vi att säga.
Den globala volymen av råvaror som handlas på börsen har haft en explosiv ökning på bara de senaste åren. Under de tre åren fram till slutet av 2010, föll de globala fysisk export av varor med 2%, men det verkar inte ha påverkat råvarumarknaden ur ett handelssystem perspektiv. Handel på börser i Kina och Indien har fått större betydelse under de senaste åren på grund av dessa länders uppkomst. Kina var faktiskt mer än 60% av börshandlade råvaror för några år sedan (sista källor är från 2009).
Olika sätt att köpa och sälja varor
Avistahandeln med råvaror är en transaktion där leverans sker antingen omedelbart eller med ett minimum fördröjning mellan handel och leverans av tekniska begränsningar.
Spot handel innebär normalt visuell inspektion av varan eller ett prov av produkten, och utförs på marknader såsom grossistmarknaden.
Råvarumarknaderna å andra sidan, måste det finnas överenskomna standarder, så att handel kan ske utan visuell inspektion.
Framåt är ett avtal mellan två parter att utbyta någon bestämd framtida tidpunkt en viss mängd av en vara till ett pris som i dag. Det fasta priset i dag är känt som terminspriset.
Terminskontrakt har samma generella egenskaper som ett terminskontrakt, överförs via en Futures Exchange.
Terminskontrakt baseras på vad som kallas framåt. Tidigt på dessa terminskontrakt - avtal att köpa nu, betala och leverera senare - användes som ett sätt att få produkter från producent till konsument. Dessa kontrakt var vanligtvis bara för livsmedel och jordbruksprodukter. Terminskontrakt har utvecklats och har standardiserats till vad vi vet idag som terminskontrakt .
Kort är ett terminskontrakt en standardiserad terminskontrakt där köparen och säljaren godkänner villkoren vad gäller produkter, kvalitet, kvantitet och plats, och du är fri att förhandla om priset.
Säkring kan på svenska översättas med "hedging" och är en vanlig metod för jordbrukskooperativ. Säkring skyddar mot bland annat dåliga skördar, alltså köparen av ett terminskontrakt för samma råvara. Om kooperativet har betydligt mindre av sin produkt att sälja på grund av väder eller insekter eller andra faktorer som väger upp denna förlust med en vinst på marknaderna, eftersom det totala utbudet av grödan är kort överallt som drabbades samma villkor.
Råvarumarknaden är inte centraliserad
Råvarumarknaden är inte centraliserad men är utspridda i många olika börser runt om i världen.
I USA till exempel, den viktigaste regulatorn av råvaru-och terminsmarknaden, Commodity Futures Trading kommissionen (men National Futures Association upprätthåller regler och bestämmelser som anges i CFTC).
Vissa råvarumarknaden spekulation är direkt relaterad till stabiliteten i vissa stater, som under Gulfkriget, spekulationer om överlevnad Saddam Husseins regim i Irak. Liknande politiska stabilitet oro har från tid till annan uppsättning på priset på olja från oljeproducerande länder utanför Mellanöstern.
Oljemarknad är ett undantag, och många som är engagerade i råvaruhandel väljer att inte handla i olja, eftersom olja är en råvara är mer mottagliga för politiska händelser än någon annan råvara. Det måste sägas att det inte kan vara något som är så roligt och givande att handla som olja, men det är fortfarande naturligtvis en smaksak för varje aktör.
De stora råvarubörserna i världen är:
- CME Group i USA
- Tokyo Commodity Exchange i Japan
- NYSE Euronext USA
- Dalian Commodity Exchange i Kina
- Multi Commodity Exchange of India
- Intercontinental Exchange i USA, Kanada, Kina och Storbritannien